Saturday, February 9, 2013

Budu dan Keropok Lekor

Kita melayu, kita terlalu skeptikel dengan budaya melayu kita sendiri.apabila kita bercakap mengenai makanan warisan, ada melayu yang memandang budaya itu sebagai sesuatu yang harus dipermainkan dan benda ini melekat dengan sangat kuat dalam pemikiran mereka, soalnya bagaimana kita hendak menghapus tanggapan ini.

Budu itu asalnya daripada satu negeri yang sangat terkenal di malaysia, iaitu kelantan. kalau sebut sahaja budu, semua tahu asalnya tahu gunanya dan tahu bagaimana seorang warga kelantan tidak boleh dipisahkan oleh budu atau dalam bahasa persuratan dan iklan, sos ikan bilis. Mengapa budu sangat melekat dengan rakyat kelantan, kerana budu itu telah menjadi satu budaya, turun temurun sejak sekian lama. jadi tidak salah aku katakan budaya memakan budu itu budaya melayu kelantan.

Manakala keropok lekor adalah satu jenis makanan yang berasal daripada negeri terengganu, negeri yang menjadi persinggahan penyu ketika bertelur, dan negeri menjadi pusat pernyebaran islam, katanya. Bagi melayu terengganu, keropok lekor itu telah menjadi satu budaya bagi mereka, jika sebut sahaja keropok lekor, maka nama terengganu akan terkeluar dari mulut, nah.itu bagaimana budaya meresap masuk dalam masyarakat. lama lama budaya ini akan berkembang ke merata.Yang menjadi isunya, mengapa budu menjadi benda yang sangat skeptikal dengan budaya melayu malaysia, manakala budaya memakan keropok lekor boleh meresap masuk ke dalam masyarakat malaysia.bezanya adalah bagaimana orang menerima budaya tersebut, dan mengolah budaya tersebut menjadi sebahagian dari mereka.

Aku sebenarnya pelik dengan sesetengah orang yang apabila bercakap berkenaan negeri kelantan, mereka boleh tergelak, mereka boleh merasa lucu, segala benda yang berkaitan dengan kelantan akan menjadi isu yang sangat hangat, tidak kiralah makanan, budaya, kegiatan dan sebagainya.bagaimana aku hendak membuang sikap skeptikel ini dalam budaya manusia yang hidup penuh kepalsuan.aku pelik.